top of page

Αρχαίο Φρούριο Φυλής - Πηγή Φυλής "Κρύα Πηγή"

Μάϊος 2021


Καλησπέρα ταξιδιώτες,


Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη ημέρα και δεν θα την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη! Ετοιμάζουμε τα πράγματά μας, παίρνουμε καπέλο, γυαλιά ηλίου, κλειδί αυτοκινήτου και φύγαμε! Στο ταξίδι αυτό θα επισκεφτούμε ένα φρούριο-κάστρο αλλά και μια πηγή, η οποία φημίζεται για τις ιαματικές ιδιότητες του νερού που πηγάζει από μέσα της! Βγαίνουμε στον αυτοκινητόδρομο και τελικό προορισμό έχουμε τους πρόποδες της Πάρνηθας από τη μεριά της Φυλής.


Αφήνουμε τον αυτοκινητόδρομο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς το βουνό. Βρισκόμαστε 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Αθήνας σε υψόμετρο 68O μέτρων! Λίγα μέτρα πριν ο πλοηγός μάς ανακοινώσει ότι φτάσαμε, τον προλαβαίνει μια ξεθωριασμένη πινακίδα, η οποία μας δείχνει να στρίψουμε αριστερά σε ένα χωματόδρομο. Αφήνουμε το αυτοκίνητο λίγα μέτρα μακριά από το τεράστιο πυλώνα ρεύματος,

όπου ο ήχος του τεράστιου φορτίου ρεύματος που τον διαπερνά, σε εντυπωσιάζει! Μιας και βρισκόμαστε αρκετά υψηλά από το επίπεδο της θάλασσας, η θέα δεν θα μπορούσε παρά να μας καθηλώσει! Το οπτικό μας πεδίο εκτείνεται από τα βόρεια προάστια της Αττικής μέχρι και την Ελευσίνα! Με το φίλο μου το Γιώργο βρίσκουμε το μονοπάτι προς το φρούριο και με προσοχή το διασχίζουμε. Μια ταλαιπωρημένη, από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πινακίδα μας ενημερώνει ότι είμαστε στο Αρχαίο φρούριο Φυλής! Το φρούριο πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. από τους Αθηναίους, σε στρατηγικής σημασία θέση, με απώτερο σκοπό να ελέγχουν το δρόμο που συνδέει, ακόμη και σήμερα, την Αθήνα με τη Θήβα. Με το που φτάνουμε, ερχόμαστε σε επαφή με το βόρειο τμήμα του τείχους.

Αναζητούμε ένα πέρασμα, έτσι ώστε να εισέλθουμε μέσα. Έπειτα από μια μικρή ανάβαση, η οποία θέλει μεγάλη προσοχή, βρισκόμαστε στο εσωτερικό του! Κατειλημμένο από κάθε λογής λουλούδια και χόρτα, το φρούριο έχει αφεθεί στους κανόνες της φύσης. Η αίσθηση που σου δημιουργείται είναι ιδιαίτερη! Είσαι στο εσωτερικό ενός φρουρίου που παλαιότερα υπήρξε καθοριστικής σημασίας σημείο για τη προστασία της Αθήνας, η οποία ακόμη και σήμερα απλώνεται ανεμπόδιστα μπροστά στα πόδια μας.


Έπειτα από τη περιήγησή μας μέσα στο φρούριο, το οποίο εκτός από την άπλετη θέα, δυστυχώς δεν έχει να προσφέρει κάτι επιπλέον, επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο και οδηγούμε για λίγα λεπτά με προορισμό μια γνωστή, για τη περιοχή, πηγή!


Ο λόγος για τη "Κρύα Πηγή". Στην αρχή του άρθρου σημείωσα τον ηλιόλουστο καιρό που επικρατούσε στη πρωτεύουσα. Όπως εμείς, έτσι και άλλοι πολλοί συμπολίτες μας, επέλεξαν το μέρος αυτό για να το επισκεφτούν και πολλοί από αυτούς να πραγματοποιήσουν και το πικνίκ τους! Ο χώρος εγκρίνεται για τέτοιου είδους επιλογές. Πλακόστρωτα δρομάκια, μικρές γεφυρούλες και ο ίσκιος από τα μεγάλα δέντρα συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό, συνοδευόμενο πάντα, από την ηχητική υπόκρουση του νερού που τρέχει αέναα μέσα από τη πηγή.

Το άξιο θαυμασμού τοπίο έρχεται να συμπληρώσει και ένα μικρό αρχαίο θέατρο, όπου η τωρινή του μορφή βασίζεται στην αναμόρφωση που έγινε στον χώρο, από τους τοπικούς αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το πράσινο και τη φύση.


Καθισμένοι στις κερκίδες του μικρού, αλλά εξαιρετικής ακουστικής, θεάτρου συζητάμε και αναζητούμε ήδη τον επόμενό μας προορισμό!


Θα είναι εντός Αττικής ή εκτός; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε!


Όρεξη για ταξίδια. Καλή παρέα. Ένα κρυφό μέρος της Ελλάδας.


Τόσο απλά. Τόσο όμορφα.


Μέχρι το επόμενο ταξίδι, να είστε όλοι καλά!TRAVEL TIPS


· Η πρόσβαση στο εσωτερικό του φρουρίου γίνεται από ένα άνοιγμα που μοιάζει σαν να έχει γίνει κατολίσθηση. Οι πέτρες γλιστρούν αρκετά, οπότε θέλει μεγάλη προσοχή!

· Στο εσωτερικό του φρουρίου, η φύση έχει το πρώτο λόγο, με τα χόρτα και τα λουλούδια να κυριαρχούν. Προτείνουμε να φοράτε μακρύ παντελόνι για την αποφυγή τυχόν τσιμπημάτων ή επαφής το δέρματος με τα χόρτα.Δείτε αναλυτικά όλη την εμπειρία μας στο YouTube! Ευχαριστούμε!Λευτέρης Χ Ευγενία

42 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


bottom of page