top of page

Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου

Φεβρουάριος 2021


Καλησπέρα ταξιδιώτες


Στο προηγούμενο άρθρο διαβάσατε την εμπειρία μας από την ιδιαίτερη Λίμνη Μπελέτσι! Είμαστε ακόμη στη περιοχή και κατευθυνόμαστε σε ένα μέρος με πλούσια ιστορία! Πάμε στα Βασιλικά Ανάκτορα Τατοΐου!


Αφήνουμε πίσω μας την Ιπποκράτειο Πολιτεία και μπαίνουμε σιγά σιγά στο δάσος Τατοΐου. Ο δρόμος στενεύει, τα αυτοκίνητα πληθαίνουν. Αναζητούμε μια θέση στάθμευσης λες και είναι παιχνίδι θησαυρού. Όποιος τη βρει πρώτος, κερδίζει! Ευτυχώς κάποια στιγμή, μέσα σε ένα μικρό παράδρομο της οδού Τατοΐου, του κεντρικού δρόμου που διασχίζει τα Βασιλικά Ανάκτορα, το αυτοκίνητό μας βρήκε θέση για να ξεκουραστεί και εμείς να αρχίσουμε την πεζοπορία μας στην ευρύτερη περιοχή! Εντάξει μπορεί να βοήθησε και λίγο η τύχη. Καλοδεχούμενη! Παίρνουμε τα πράγματά μας και μόλις εντοπίζουμε το πρώτο δρομάκι, το ακολουθούμε με κατεύθυνση προς τα ενδότερα των Βασιλικών Ανακτόρων.


Βρισκόμαστε 28 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της Αθήνας και μόλις 8 χιλιόμετρα από τη Λίμνη Μπελέτσι. Είναι μια όμορφη μέρα για βόλτα στην εξοχή! Το πρώτο κτήριο που βρίσκουμε στο δρόμο μας είναι το Υπασπιστήριο.

Το Υπασπιστήριο στέγασε, το πρώτο διάστημα, το τηλεφωνικό κέντρο του Τατοΐου, που μεταφέρθηκε εκεί από το παλάτι, όπου ήταν αρχικά. Είμαστε στη καρδιά του δάσους του Τατοΐου, μια "ανάσα" δροσιάς και οξυγόνου για τη πρωτεύουσα! Μόλις περάσαμε τη Θερινή οικία της Οικογένειας Σούτσου

αλλά και το φυλάκιο της Εσωτερικής Πύλης. Η ανέγερση του νέου ανακτόρου και η οριστική οριοθέτηση του βασιλικού κήπου επέφεραν, το 1889-90, τον διαχωρισμό της αυλικής ενότητας από το υπόλοιπο κτήμα. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο η ύπαρξη ενός φυλακίου που θα βρισκόταν στην είσοδο της αυλικής ενότητας.Παρέα με τον ήχο των πουλιών αρχίζουμε να αντικρίζουμε σιγά σιγά ένα ακόμη ιδιαίτερο και μεγάλης σημασίας υπηρεσιακό κτήριο των Ανακτόρων! Αντικρίζουμε το κτήριο των αξιωματικών της φρουράς. Κτίσθηκε το 1890, ως κατάλυμα των αξιωματικών της Ανακτορικής φρουράς.

Στα χρόνια της Α’ Αβασίλευτης Δημοκρατίας (1924-1935) χρησίμευσε ως κατοικία υπαλλήλων του κτήματος, αλλά και καθηγητών της Γεωργικής Σχολής, η οποία στεγαζόταν στο κτήριο του προσωπικού και στα πρώην μαγειρεία του Ανακτόρου.


Έχουμε πάρει κατεύθυνση προς το ταφικό συγκρότημα. Στο δρόμο μας συναντάμε το βουτυροκομείο.Το κτήριο του βουτυροκομείου μοιάζει να αναδύεται από παιδικό παραμύθι του βορρά. Κι αυτό χάρη στις οξύκορφες στέγες του, τα ιδιόμορφα κεραμίδια, τον στρογγυλό φεγγίτη στο αέτωμα και τις μικρές διαστάσεις του.

Το βουτυροκομείο κτίσθηκε μετά το 1895 και πιθανότατα εντός του 1898, ενώ λειτούργησε αδιαλείπτως ως το 1944. Ήταν ο χώρος παρασκευής του περίφημου «Δεκελεικού βουτύρου» της αθηναϊκής αγοράς. Είναι το παλαιότερο σωζόμενο βουτυροκομείο στην Ελλάδα.


Αφήνοντας πίσω το βουτυροκομείο αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς το ταφικό συγκρότημα. Διασχίζουμε το δρόμο με τα κυπαρίσσια και έπειτα από μια ολιγόλεπτη έντονη ανηφόρα, φτάνουμε και αντικρίζουμε τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, η οποία συντροφεύει τους Βασιλικούς Τάφους!


Στο χώρο υπάρχουν τα μνήματα από άτομα της Βασιλικής Οικογένειας αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το Bασιλικό Μαυσωλείο, στο οποίο βρίσκονται οι τάφοι των Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου.
Έπειτα από μια μικρή ανάπαυση, αρχίσαμε να κατηφορίζουμε πάλι προς τα πίσω. Δίπλα από το δρόμο που οδηγεί στο ταφικό συγκρότημα, απλώνεται μια μεγάλη έκταση ελεύθερου χώρου όπου ο κόσμοςτον εκμεταλλεύεται για να χαλαρώσει, να απολαύσει το πικνίκ του καθώς και τα μικρά παιδάκια να παίξουν ανέμελα απολαμβάνοντας την ελευθερία που τους προσφέρει η φύση!Εκεί καθισμένοι μέσα στο δάσος του Τατοΐου και κάτω από τον Αττικό ουρανό κάνουμε σχέδια για το επόμενό μας ταξίδι!


Όρεξη για ταξίδια. Καλή παρέα. Ένα κρυφό μέρος της Ελλάδας.


Τόσο απλά. Τόσο όμορφα.


Μέχρι το επόμενο ταξίδι, να είστε όλοι καλά!
TRAVEL TIPS


· Αν δεν μπορείτε να επισκεφτείτε τα Ανάκτορα καθημερινή, προσπαθήστε το σαββατοκύριακο να είστε εκεί νωρίς, σχετικά, το πρωί ώστε να αποφύγετε το πολύ κόσμο.

· Μια ηλιόλουστη μέρα, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου και το αντηλιακό αποτελούν απαραίτητα εφόδια για τη προστασία σας από τον ήλιο

· Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, οπότε το αθλητικό παπούτσι είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσετε τη διαδρομή δίχως κόπο.


Δείτε αναλυτικά όλη την εμπειρία μας στο YouTube! Ευχαριστούμε!Λευτέρης Χ Ευγενία

117 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page